TONGERLO
Tongerlo werd voor het eerst vernoemd in 1267. De naam is afgeleid van Tungri (een Germaanse stam) en –lo (bos). Het was een zelfstandige gemeente tot bij de fusie in 1971 met Opitter en later in 1977 met de gemeente Bree. Tongerlo ontwikkelt zich van een Kempisch landbouwdorp tot woondorp. Er zijn bewonerssporen uit de prehistorie en Romeinse periode. De Middeleeuwse nederzetting had de Sint-Pieterskerk die, opgericht in de 12de eeuw, waarschijnlijk afhankelijk was van Elen en behoorde tot het domein Adalardus. Later ging dit gebied over naar de Graaf van Loon en nog later naar de prins-bisschop van Luik. In de 16de eeuw werd Tongerlo geteisterd door Hollandse en Spaanse troepen. In 1641werd een schans opgericht. Ook waren er eeuwenlange conflicten, tussen Tongerlo en Opitter enerzijds en de Vier Crispelen anderzijds, over het Urlobroek.
In Tongerlo bevinden zich verschillende watermolens op de Itterbeek. Sinds 1826 loopt ook de Zuid-Willemsvaart door de gemeente. Het kanaal heeft weinig werkgelegenheid gebracht met het gevolg dat er nog altijd verschillende landbouwbedrijven zijn.
Lambert Engelen (1880-1948), kanunnik en oprichter van de Boerenjeugdbond, en Jaak Langens (1892-1965), romanschrijver, zijn enkele bekende personen.